Nollvision cancer engagerar aktörer över hela samhället i möten och workshops för att arbeta tillsammans i uppdraget att omvandla cancer från en dödlig till en botbar eller kronisk sjukdom.
Se även våra internationella aktiviteter här.
Evenemang, möten och workshops
Sverige var länge världsledande inom strålbehandling. De senaste 20 åren har vi halkat efter internationellt. Antalet patienter som behöver strålbehandling ökar hela tiden. Men antalet sjuksköterskor, läkare och strålfysiker som behärskar den alltmer avancerade tekniken och som forskar inom området ökar inte i samma takt. Inom cancervården finns i dag en stor oro för vad utvecklingen ska leda till och hur patienter kan komma att drabbas. Hur vänder vi utvecklingen? Vad behöver göras och vilka resurser och investeringar krävs för att framtidssäkra svensk strålbehandling?
Vision Zero Cancer together with OECD Observatory of Public Sector Innovation met together with around 60 participants, speakers, and panellists for a Mission-oriented Innovation Bootcamp – a journey into the intersection of mission-oriented innovation and personalised medicine. The purpose of the workshop was to introduce the concept mission-oriented innovation and how to use it for working together to make personalised medicine available for all cancer patients.
Nollvision cancer bjuder in till en digital workshop den 7–8 oktober tillsammans med OECDs Observatory for Public Sector Innovation på temat ”Personalised Medicine to optimise cancer prevention, diagnostics, treatment and care”.
Artificiell intelligens skapar nya möjligheter för en god, jämlik och effektiv cancervård. Men hur kan AI användas och vilka krav ställer det? Få en samlad bild av kunskapsläget, inspireras av pågående initiativ och bidra till en vassare samverkan – välkommen på ett interaktivt seminarium!
För att lära av varandra har de fem visionsdrivna innovationsmiljöer som fick finansiering från Vinnova bestämt sig för att göra studiebesök hos varandra. Den 23 april var besöket hos Nollvision cancer.
One size fits all gäller inte längre. Precisionsmedicin har nått flera framsteg de senaste åren. Men med det följer utmaningar och konsekvenser – men vilka? Och vad är precisionsmedicin egentligen? Det diskuterade runt 60 deltagare på ett digitalt rundabordssamtal.
Fortbildningsträffarna är till för att öka kunskapen om hur precisionsmedicin kan göra vården och liv bättre. Nollvision cancer arrangerar träffarna tillsammans med GMS, Roche och Bayer. Den första träffen var inom Regionalt Cancercentrum Syd. Patienter och närstående fick ge sin bild av vad de vill veta mer om och vilket stöd de vill ha. Under våren 2021 fortsätter vi med fler regioner.
Vad kom vi fram till på workshopparna om prevention och tidig upptäckt? Den 26 januari presenterade Nollvision cancer resultatet från höstens workshoppar.
Att förbättra människors levnadsvanor är en förutsättning för att nå nollvisionen. Därför samlade vi ett flertal aktörer från olika delar av samhället för en workshop om prevention med koppling till lungcancer.
Ju tidigare lungcancer upptäcks, desto större är chanserna att överleva. Ett nationellt screeningprogram är på tal, men mycket måste lösas innan vi är där. Runt 70 deltagare träffades digitalt på Nollvision cancers workshop om tidig upptäckt av lungcancer.
Livmoderhalscancer, kolorektalcancer och bröstcancer är exempel på cancerformer som ofta upptäcks tidigt genom screening. Det räddar flera hundra liv varje år. Kan screening fungera för lungcancer? Storbritannien har testat. För att lära oss av deras projekt, resultat och tankar möttes vi i ett digitalt samtal.
Tillsammans med LIF och Swedish Medtech bjöd Nollvision cancer och RCC i samverkan in till en interaktiv dag om införandet av patientöversikter för utvecklad och patientcentrerad cancervård. Här kan du ta del av förmiddagens presentationer.