Att förbättra människors levnadsvanor är en förutsättning för att nå nollvisionen. Därför samlade vi ett flertal aktörer från olika delar av samhället för en workshop om prevention med koppling till lungcancer.

Syftet var tydligt: att utbyta erfarenheter och sätta organisationer och initiativ på kartan för att hitta potentiella gränsöverskridande sätt att arbeta tillsammans i preventionsarbetet kring lungcancer. Bredden i kunskap om prevention sträckte sig från rökning, alkohol, miljöns inverkan och kost till teknikens hjälpmedel, vårdens utmaningar, mänsklig motivation och politik.

I diskussionsgrupper formulerade workshopdeltagarna idéer och möjliga initiativ med målet att bidra till att färre dör i cancer. Tydliga behov är att få fler att sluta röka, färre ungdomar och barn i skolåldern att börja och även se hur tobaksmarknaden skulle kunna regleras hårdare. Samtidigt behöver människor mer kunskap om hur din närmiljö, hur mycket du rör dig och det du äter påtagligt kan påverka riskerna att drabbas av cancer. Mötet var överens om att det fokus vi kan rikta mot preventionsfrågorna idag i form av konkreta insatser och åtgärder kommer vi få återbetalt i såväl räddade liv som ekonomiska besparingar på samhällsnivå i framtiden.

Genom att kraftsamla via en unik kontaktpunkt som Nollvision cancer uttrycktes stora förhoppningar om att väcka en samhällsdebatt och skapa den innovation som krävs för att ta ett holistiskt grepp kring att förebygga cancer och ändra människors beteenden.

Mer om prevention

Workshop storyboard Följ länk

Översikt över workshoppens upplägg, deltagare och idéerna som uppkom.

Rapport Prevention lungcancer Följ länk

På uppdrag av Nollvision cancer tog Gullers Grupp fram en rapport med fokus på tobaksprevention och en genomgång av effektiva interventioner, från familjenivå till samhällsnivå.

Mycket cancer går att förebygga

En tredjedel av all cancer beror på levnadsvanor. Det innebär att en tredjedel av all cancer går att förebygga. Och om färre blir sjuka så minskar vi människors lidande, ökar folkhälsan och sparar samhällets resurser. Frågan är – hur?

Prevention
Följ länk

Vilka är Nollvision cancer?

Nollvision cancer utmanar rådande ekosystem och knyter samman nya. Vi ska omvandla cancer från en dödlig till en botbar eller kronisk sjukdom.

Om oss
Följ länk