För att lösa de stora samhällsutmaningarna och åstadkomma samhällsförändring behöver vi engagera alla aktörer i kedjan och jobba mot samma mål. Så kallade ’Grand Challenges’ är en tävlingsdriven innovationsform för att accelerera lösningar och innovation för ett hållbart samhälle.

Cancer som central samhällsutmaning kräver att aktörer längs hela ekosystemet, utöver vården som givet har en viktig roll, inkluderas och hittar drivkraft för att nå hållbara lösningar och system som jämlikt och effektivt levererar värde.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), Regionala cancercentrum (RCC), forskningsinstitutet RISE och Nollvision cancer har gått samman för att utforska förutsättningarna för att arrangera en Grand Challenge-tävling på temat primärprevention av hudcancer. Sverige har ett högt incidenstal för hudcancer som fortsatt ökar och aktörerna som berörs av frågan spänner från skolverksamhet, idrottsrörelser, fackförbund för arbete i utomhusmiljö till de som planerar våra offentliga miljöer eller arbetar med textilutveckling.

Det första steget är att se om en innovationstävling kan skapa önskat engagemang och har förutsättningar att leda till att goda lösningar implementeras för primärprevention av hudcancer. Den 17:e december samlade därför SSM, RCC, RISE och Nollvision cancer till en första workshop med aktörer från bland annat SMHI, Sveriges lantbruksuniversitet, Handelshögskolan, Vinnova, Arbetsmiljöverket, Cancerfonden m.fl. för att tillsammans rita kartan av aktörer med påverkan på frågan och visualisera gemensamma målbilder samt önskade lägen att ta sikte på. Tillfället blev lyckat och engagemanget stort bland deltagarna. Efter helgerna samlas arbetsgruppen för att klustra idéerna som framkom och även sätta ytterligare ett workshop-datum för att samla fler aktörer runt bordet och öppna upp för de som inte kunde delta vid decembertillfället.

Är du en aktör med idéer och påverkan på hur barn och vuxna skyddas från solen? Då är du mer än välkommen att skicka en intresseanmälan till:

Mycket cancer går att förebygga

En tredjedel av all cancer beror på levnadsvanor. Det innebär att en tredjedel av all cancer går att förebygga. Och om färre blir sjuka så minskar vi människors lidande, ökar folkhälsan och sparar samhällets resurser. Frågan är – hur?

Prevention
Följ länk

Nyfiken på tidigare möten och workshops?

Läs sammanställningar från tidigare workshops som Nollvision cancer har anordnat för att att omvandla cancer från en dödlig till en botbar eller kronisk sjukdom.

Möten och workshops
Följ länk