Bättre precision i cancerbehandlingen och uppföljningen av enskilda patienters cancersjukdom är ett steg på vägen för att transformera cancer från en dödlig till en botbar eller kronisk sjukdom. Partnership for Precision Medicine in Cancer och Nollvision cancer går samman för att accelerera forskningen om precisionsmedicin, som sedan kan göra nytta för varje cancerpatient.

Partnership for Precision Medicine in Cancer (PPMC) är ett nätverk för att främja svensk translationell forskning om precisionsmedicin inom cancer. Bland annat genom att skapa bättre förutsättningar och organisering.
– Vi skapar en gemensam modell för insamling av prov och kliniska data från cancerpatienter, säger en av PPMC:s grundare Tobias Sjöblom, professor vid Uppsala universitet och ansvarig för den nationella samordningen. Målet är att fler cancerpatienter ska kunna ingå i precisionsmedicinska forskningsprojekt oavsett var i Sverige de bor. Vi vill nu rikta oss utåt och hitta synergieffekter med andra aktörer som delar vår vision.

Därför blir Nollvision cancer värd för samordningen av utåtriktade aktiviteter. Nollvision cancer är en innovationsmiljö som engagerar aktörer för att tillsammans eliminera cancer som dödsorsak. Som värd för PPMC ska Nollvision cancer planera och genomföra utåtriktade aktiviteter, ta fram en modell för hur fler diagnoser utöver lungcancer kan anslutas till nätverket samt hitta finansiering för att samla in patientmaterial och möjliggöra forskning.
– Vi vill väcka intresset för forskning om precisionsmedicin hos industri, vård, finansiärer och patienter, säger Nollvision cancers ordförande Hans Hägglund. Forskning som är grundad i den kliniska verkligheten är ett steg på vägen mot att ingen ska behöva dö av cancer.

Tillsammans ska de två aktörerna jobba fram en flexibel, tvärsektoriell och tvärfunktionell modell för det delade värdskapet. För sömlös integration kommer Tobias Sjöblom, ingå i Nollvision cancers kärnteam och Nollvision cancers samordnare, Ebba Hallersjö Hult, kommer att ingå i PPMC-nätverkets styrgrupp.

Dialog förbättrar forskningen

Vården har blivit mer och mer produktionsinriktad. Det tror vi är fel väg att gå. Dels är det svårt för personalen att återhämta sig, dels minskar tiden till forskning och studier.

Forskning, kliniska prövningar och register
Följ länk