Lungcancerföreningen vill förändra lungcancervården. Särskilt när det gäller tidig upptäckt, där många andra länder redan infört verktyg och metoder som stöd till vården. Men i Sverige tar det för lång tid, menar Karin Liljelund, föreningens vice ordförande. Och lungcancer väntar inte.

Porträtt på Karin Liljelund, vice ordförande i lungcancerföreningen

Karin fick sin diagnos för sju år sedan. Hon gick med rethosta tills hennes barn fick henne att gå till vårdcentralen. Hon hade tur som fick en läkare som reagerade direkt. Det visade sig att hon hade en 9 centimeter lång tumör i lungan och metastaser i rygg och ben. Kampen mot sjukdomen har tagit flera vändor med olika mediciner och behandlingar. Hon har valt att försöka göra något bra av det. Bland annat genom att engagera sig i Lungcancerföreningen. Deras verksamhet handlar om allt från att träffas över en kaffe till stöd per telefon till påverkansarbete. I påverkansarbetet ligger mycket fokus på tidig upptäckt.
– 55 procent av all lungcancer upptäcks i stadie 4. Då går den inte att bota och tvåårsöverlevnaden är tolv procent. Det är en väldigt dålig prognos. Tidig upptäckt är alltså otroligt viktigt.

Det värsta som kan hända är att det fortsätter vara som det är idag.

De flesta som får lungcancer är uppåt 60 år. 85 procent av dem är rökare men i dag får allt fler yngre aldrigrökare sjukdomen. Här kan utveckling av verktyg för riskvärdering hjälpa till med tidig upptäckt. I dag kommer patienter in i specialistsjukvården alldeles för sent. Forskningsprojekt tar fyra till fem år av diskussioner innan något händer. Konkreta aktiviteter måste genomföras i Sverige. Snart.
– Vården måste våga pröva olika verktyg och metoder. I Sverige finns en rädsla att nåt inte ska stämma och att det ska bli fel, så det ska vara både hängslen och livrem. Men det här handlar inte om att göra kirurgiska ingrepp fel, det här är verktyg för tidig upptäckt. Verktyg som går att förbättra och justera efterhand. Det värsta som kan hända är att det fortsätter vara som det är i dag. 

Mycket hopp om förändring ligger på Nollvision cancer, att de kan stampa igång processer som annars tar för lång tid. Lungcancerföreningen och Nollvision cancer delar fokus, även i andra områden än tidig upptäckt. Karin välkomnar innovationsmiljöns kompetens och vilja
– Nollvision cancer kan jobba både med långsiktiga forskningsprojekt och med snabbare lösningar. Och de tycker också att det är viktigt att det händer någonting, att det blir resultat. Jag ser fram emot och hoppas på det. Att vi inte sitter om två år och det fortfarande bara är på gång. Utan att vi kan checka av – nu har vi gjort det här.

Lungcancer är inte detsamma som döden idag. Det är också viktigt att få ut. Hoppet.

För att lyckas upptäcka lungcancer tidigt menar Karin att det är viktigt med information till allmänheten. Unga som äldre – alla kan få lungcancer. Du kan vara en elitidrottare som aldrig har rökt men ändå bli sjuk. Har du länge haft symtom som rethosta, trötthet och huvudvärk, sök vård. Men det behövs också information om att lungcancer faktiskt går att bota.
– Det har hänt otroligt mycket på behandlingssidan de senaste åren. Lungcancer är inte detsamma som döden idag. Det är också viktigt att få ut. Hoppet.

Hur ser vi cancern snabbare?

Ju tidigare cancer upptäcks, desto större är chanserna att överleva. Med nya system och kunskaper kan vi fånga upp symptom tidigare och snabbare komma till behandling. Och få större chanser att nå nollvisionen.

Tidig upptäckt och diagnos
Följ länk

Lungcancerdagen 12/11

Varje år blir ungefär 4 000 svenskar sjuka i lungcancer. Genom att informera och skapa opinion vill Lungcancerföreningen minska den siffran. Den 12 november bjuder de in till Lungcancerdagen 2020.

Följ livesändningen av lungcancerdagen
Följ länk