Genom opinion och information vill Lungcancerföreningen minska antalet personer som insjuknar i lungcancer i Sverige. I dag är det ca 4000 personer. Patienter, anhöriga, vårdprofession och industri samlades under Lungcancerdagen för utbyte av kunskap och erfarenheter. Nollvision cancer fanns på plats och delade sitt uppdrag.

Lungcancerdagen anordnas för 18:e gången i år av Lungcancerföreningen. Den viktigast frågan under året har varit tidig upptäckt. Över 50% av de som diagnostiseras med lungcancer i dag befinner sig i stadie 4, där går det inte att bota utan bara att behandla lungcancern.

Bild från Lungcancerdagen 2021.

– Lungcancerdagen betyder mycket för oss lungcancerpatienter. Dels för att vi blir uppdaterade och får höra om det senaste och för att vi får lyssna till patientberättelser och bli inspirerade. Det är ett tillfälle att komma samman, berättar Karin Liljelund, Lungcancerföreningen.

Nollvision cancer fanns på plats för att lära, lyssna och beskriva sitt uppdrag där lungcancer är ett prioriterat område.

– Vi arbetar med att skapa en kontaktpunkt för systeminnovation. Vi vill jobba mer tvärsektoriellt och samla fler aktörer för att göra skillnad, förklarar Hans Hägglund, ordförande Nollvision cancer.

Hur ser vi cancern snabbare?

Ju tidigare cancer upptäcks, desto större är chanserna att överleva. Med nya system och kunskaper kan vi fånga upp symptom tidigare och snabbare komma till behandling. Och får större chanser att nå nollvisionen.

Tidig upptäckt och diagnos
Följ länk