Den 27 juni arrangerades Cancer Mission Day under Almedalen 2024.
Cancer är en global samhällsutmaning. För att möta den behöver vi skapa bättre förutsättningar för att implementera ny kunskap, nya metoder och interventioner. Vi behöver tänka nytt och anta ett helhetsperspektiv på hälsa. Vi behöver samarbeta på nya sätt mellan vård, näringsliv och civilsamhälle.
Ett missionsorienterat arbetssätt bidrar till systemförändring. Därför arrangerades Cancer Mission Day, en dag dedikerad åt att utforska innovativa samarbeten för att utveckla och stärka cancerprevention, behandling och livskvalitet. En mix av seminarier, workshops och nätverkande arrangeras av Nollvision cancer och Testbed Sweden Precision Health Cancer i samarbete med aktörer såsom All.Can, Cancerfonden, Genomic Medicine Sweden, Regionala cancercentrum i samverkan, SciLifeLab och Ung Cancer.
Missions är strategiskt riktade forsknings- och innovationssatsningar som syftar till att fokusera resurser, mänskliga såväl som ekonomiska, kring utvalda samhällsutmaningar som kräver innovativa lösningar. Ett missionsorienterat arbetssätt bidrar till att förändra hela system genom ett tvärvetenskapligt perspektiv och engagemang från aktörer på alla nivåer som arbetar i samma riktning mot gemensamma mål. Och det är precis vad nollvisionen gör för cancer.
Den svenska cancervården genomgår snabba förändringar och står inför utmaningar såväl som möjligheter, särskilt med framväxten av precisionshälsa. Trots framsteg finns fortfarande betydande regionala skillnader i tillgång till vård. EU:s Cancer Mission Hub-initiativ och nationella reformförslag för precisionsmedicin pekar på vägen framåt, men det finns också utmaningar som att stödja unga canceröverlevare och att implementera precisionsdiagnostik.
Program
Ett missionsorienterat arbetssätt bidrar till systemförändring. Välkommen till Cancer Mission Day, en dag dedikerad åt att utforska innovativa samarbeten för att utveckla och stärka cancerprevention, behandling och livskvalitet. En mix av seminarier, workshops och nätverkande arrangeras av Nollvision cancer och Testbed Sweden Precision Health Cancer tillsammans med samarbetspartners såsom All.Can, Cancerfonden, Genomic Medicine Sweden, Regionala cancercentrum i samverkan, SciLifeLab och Ung Cancer.
Här följer våra programpunkter, klicka på respektive seminarium för att läsa mer!
Färre dör i cancer – men regionala skillnader består
08:00-08:45 (Frukost från 07:45) – Svensk cancervård utvecklas i snabb takt och står inför ett möjligt paradigmskifte i och med utvecklingen inom precisionshälsa. Idag är cancerdödligheten i Sverige bland de lägsta i EU. Det framgår av statistik från VizCan att det fortfarande råder stora ojämlikheter.
Läs mer här!
Cancer mission hubs etableras nu i alla medlemsländer i EU. Vad innebär det? Vad händer i Sverige?
09:00-10:00 – Cancer mission hubs ska samla, utveckla och stärka arbetet kopplat till cancermissionen och cancerplanen samt det långsiktiga internationella samarbetet. Hur organiserar vi oss i Sverige för bästa synlighet och genomslag? Hur involveras allmänheten och cancerpatienterna?
Läs mer här!
Nationellt reformförslag för jämlik tillgång till precisionsmedicin
10:15-11:00 – Utvecklingen av precisionsmedicin har pågått sedan 1990-talet. Från behandlingar för enstaka patienter står vi idag inför ett breddinförande av precisionsmedicin i flera och nya delar av sjukvården. Utvecklingen sker internationellt och Sverige var tidigt ute, men håller nu på att halka efter.
Läs mer här!
Allt fler unga överlever svår cancer – men hur ser livet ut därefter?
12:45-13:30 – Under de senaste åren har medicinska framsteg lett till att allt fler unga överlever svår cancer. Denna positiva utveckling medför dock nya utmaningar och frågeställningar kring livet efter och behovet av rehabiliterande och uppföljande insatser.
Läs mer här!
Vägen till precisionsmedicin – Utmaningar och lösningar för cancerpatienter
14:00-14:45 – Precisionsdiagnostik är en förutsättning för utvecklingen mot precisionsmedicin. Under kommande fem år kommer nya typer av precisionsdiagnostik börja användas inom cancervården. Vad krävs för att sjukvården ska kunna införa de ny metoderna? Och vad innebär detta för patienterna?
Läs mer här!
Hur ska morgondagens kliniska studier utformas för en bättre cancervård?
15:15-16:00 – Fler och bättre behandlingar behövs för cancerpatienter. Hur kan godkända terapier komma fler patienter till nytta? Hur skapar vi förutsättningar för jämlik tillgång till nya behandlingar och hur involverar vi patienters erfarenheter i utformningen av nya studier?
Läs mer här!
Cancer Mission Day Mingel
17:00-18:50 – Cancer Mission Day Almedalsmingel för att nätverka och samtala om hur vi bland annat skulle kunna minska de påverkbara cancerfallen med 30 procent till 2030. Att förändra levnadsvanor i mer hälsosam riktning är ofta lättare sagt än gjort. Individen kan göra mycket, men inte allt. Politiska åtgärder som bidrar till att främja hälsosamma val i matbutiken eller mer rörelse i vår vardag har stor betydelse. Det är tydligt att både samhället och den enskilda individen behöver ta ett större ansvar för att färre ska drabbas av cancer i framtiden. Tillsammans behöver vi sätta ambitiösa mål.
Anmäl dig här!
Hitta till Cancer Mission Day
Hitta till oss!
Ni hittar oss i Birgers gränd 9 i Visby, snett till vänster framför Strand Hotel