Nollvision cancer och Testbed Sweden Precision Health Cancer arrangerar två evenemang i Almedalen 2023. Onsdagen den 28 juni är Testbed Sweden Precision Health Cancer på plats med gäster och pratar vilken kompetensutveckling som krävs för en framgångsrik implementering av precisionshälsa/ precisionsmedicin. Torsdagen den 29 juni talar Nollvision Cancer tillsammans med gäster om vikten av att vi får ett nationellt screeningprogram för lungcancer. Om vi inte ses i Almedalen så går båda våra seminarier att se här på webben Live samt i efterhand. Välkomna!


Hälsa och cancervård med precision – har vi kompetensen?

För framgångsrik utveckling och implementering av precisionshälsa/precisionsmedicin krävs kontinuerlig kompetensutveckling samt att nya yrkeskategorier anställs i hälso- och sjukvården. Hur säkrar vi kompetensförsörjningen nationellt för att modernisera cancervården på ett hållbart och jämlikt sätt?

Plats: S:t Hansplan 2, S:t hans Café Folkhälsodalen
Dag: onsdagen den 28 juni 2023
Tid: kl. 14:10 – 14:55

Precisionshälsa drivs av forskning och innovation. För att utvecklingen och implementeringen inte ska fördröjas är det viktigt att snabbt öka kunskapen inom området. Precisionsmedicin är en central komponent inom precisionshälsa som innebär vassare diagnostik, skräddarsydd behandling och uppföljning baserat på individens unika behov och förutsättningar. Ett viktigt mål att sträva mot är att kunna gå från att lindra till att bota och hindra sjukdom. Mer precisa insatser har stor potential att förbättra människors hälsa. Både lidande och kostnader minskar i takt med att vi kan implementera precisionshälsa. Seminariet arrangeras av Testbed Sweden Precision Health Cancer som etablerades 2021 på initiativ av Genomic Medicine Sweden (GMS), SciLifeLab och Nollvision cancer. Myndigheter, regioner, akademi, näringsliv och civilsamhälle arbetar tillsammans med design och metodutveckling för ökad precision i prevention och diagnostik, effektivare behandlingar, tekniker och arbetssätt.

Medverkande

Här kan du se vårt evenemang från Almedalen den 28: juni efterhand.

https://folkhalsodalen.screen9.tv/media/GRiyhe_E–9-m4NfFpdqHw/testbed-i-folkhalsodalen-28-juni

Nationellt screeningprogram för lungcancer – dags att agera

Lungcancer är den vanligaste cancerdödsorsaken i Sverige och i resten av världen. Tidig upptäckt är det absolut viktigaste för att möjliggöra botande behandling men två tredjedelar av lungcancerfallen upptäcks för sent. Många EU-länder planerar nu för lungcancerscreening, några har implementerat.

Plats: S:t Hansplan 2, S:t hans Café Folkhälsodalen
Dag: torsdagen den 29 juni 2023
Tid: kl. 15:15 – 16:00

Det finns många goda tecken, men samtidigt har få regeringar ännu beslutat om nationella program. I Sverige finns ett betydande kunskapsunderlag om värdet med tidig upptäckt av lungcancer och flera studier har publicerats på området. Lungcancerscreening fick tjäna som exempel på de möjligheter som följer med utvidgad screening sedan EU beslutat om en ny rekommendation på området. Lung-, prostata- och magcancer är de tre nya cancerformer där screening rekommenderas och frågan är högaktuell i Sverige med bland annat ett pilotprojekt i Stockholm. I Sverige finns, förutom satsningen i Stockholm-Gotland, planer på att inleda lungcancerscreening i flera regioner inom ett år. Men, Cancerfonden varnar för ännu ett trögt införande när en rekommendation från Socialstyrelsen väl kommer. Vi kan inte vänta – det är dags agera NU! Seminariet arrangeras av innovationsmiljön Nollvision cancer.

Medverkande

Här kan du se vårt evenemang från den 29: juni i efterhand.

https://folkhalsodalen.screen9.tv/media/lScnpKCp3i-lWTnSltO6BA/nollvision-cancer-i-folkhalsodalen-29-juni