I skuggan av det avskyvärda dådet mot psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren var Almedalsveckan i år åter en plats för massor av seminarier, tal, diskussioner och informella möten mellan alla samhällsintresserade aktörer. Precisionsmedicin och hälsodata var två ämnen som stack ut sett till mängden arrangemag. Hans Hägglund och Ebba Hallersjö Hult var efterfrågade paneldeltagare och våra partners hade såväl egna arrangemang som olika samarbeten under veckan.

”Så får alla patienter tillgång till precisionsmedicin”, ”Preventionsmiljarden” och ”Datadriven hälso- och sjukvård för bästa patientnytta” var tre rubriker där Nollvision cancer var med som arrangör och som gick av stapeln under måndag och tisdag. De två förstnämnda gå att se här

”Så får alla patienter tillgång till precisionsmedicin”

Precisionsmedicin drivs av forskning och innovation, men dess utveckling och implementering kräver ett kontinuum av åtgärder i hälso- och sjukvården. Vad behöver göras och vilka investeringar krävs så att precisionsmedicin kan användas för att säkerställa en god, jämlik och effektiv cancervård? Life science-strategin har satt ramverket och ambitionen för utvecklingen av precisionsmedicin i Sverige.
Behandlingens natur, det vill säga att den i olika grad är anpassad efter individens unika behov och förutsättningar, ställer unika krav på både forskningen och sjukvården, inte minst då gränsen mellan det som traditionellt betecknas som sjukvård och forskning blir mindre uttalad. Hur kan nationella precisionsmedicinska studier, ny teknik och nya betalningsmodeller användas för att modernisera cancervården på ett hållbart och jämlikt sätt, till nytta för den enskilde patienten och för samhället i stort? Hur gör vi för att alla cancerpatienter som behöver, verkligen får tillgång till precisionsmedicin?

Medverkande:
Anna Martling
, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, ”Årets cancerforskare” 2021
Björn Eriksson
, generaldirektör vid Läkemedelsverket
Camilla Waltersson Grönvall
 (M) socialpolitisk talesperson och ledamot i socialutskottet
Hans Hägglund
, nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner
Stefan Vlachos, ingenjör och innovationsledare samt chef för Health Works, ett initiativ från AstraZeneca

Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Nollvision cancer, Genomic Medicine Sweden och SciLifeLab

”Preventionsmiljarden”

Enbart 2,8 procent av kostnaderna för hälso- och sjukvård går till förebyggande insatser, enligt OECD-genomsnittet. 60,3 procent går till behandling. Mer pengar läggs på administration än på att förebygga ohälsa.
Världshälsoorganisationen WHO beräknar att för tidig död i många fall kan förebyggas. Minst 80 procent av all hjärt- och kärlsjukdom, stroke och typ 2-diabetes samt upp till vartannat cancerfall går att undvika. För tidig död kan delvis motverkas genom att på ett effektivt sätt förändra riskbeteenden: ohälsosam kost, stillasittande, tobak och för mycket alkohol.
OECD har beräknat att varje krona som spenderas på att förebygga fetma genererar upp till en sexfaldig ekonomisk avkastning, och i sämsta fall får man ”bara” pengarna tillbaka. Förebyggande hälsoarbete är en investering för god och jämlik vård och behandling i framtiden. Att genomföra kloka preventiva satsningar minskar mänskligt lidande och frigör resurser för mer och bättre vård. Hur skapar vi innovativa, långsiktiga och hållbara satsningar inom det preventiva hälsoarbetet? Vad behöver ändras och hur gör vi det?


Det här seminariet syftar till att ge kunskap om vad vi vet om prevention, inspirera till nytänkande och bidra till diskussion om hur politiken kan göra det långsiktigt riktiga också när de omedelbara behoven ständigt gör sig gällande.

Medverkande:
Anders Ekholm
, senior rådgivare vid Institutet för Framtidsstudier
Anders W Jonsson (C) ledamot i socialutskottet
Camilla Waltersson Grönvall (M) socialpolitisk talesperson och ledamot i socialutskottet
Ebba Carbonnier, portföljansvarig hos Swelife
Katarina Steen Carlsson, docent i hälsoekonomi och forskare vid Lunds universitet samt forskningschef vid IHE i Lund
Lars Stjernkvist
 (S) tidigare partisekreterare, riksdagsledamot, generaldirektör och kommunstyrelseordförande

Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Nollvision cancer, Swelife, RISE

Dagens Medicin omnämner särskilt Nollvision cancer i sin artikel om preventionsmiljarden: https://www.dagensmedicin.se/vardens-styrning/vardutveckling/swelife-vill-ha-en-preventionsmiljard/

På tisdagen anordnade Nollvision Cancer en heldag om lunghälsa tillsammans med AstraZeneca, Lungcancerföreningen, Medituner och Apoteket AB, där besökarna kunde testa lunghälsa vid tre olika stationer, lyssna på seminarier och diskutera med olika experter och intressenter inom lunghälsa. Fokus låg på vikten av att kontrollera sina lungor om man har symtom, tidig upptäckt av sjukdomar och tidiga insatser. Folkhälsodalens trädgård var välfylld under dagen och många tog chansen att testa sin lunghälsa i de olika stationerna. Seminarierna om KOL och lungcancer drog mycket folk och orangeriet var helt fullt av besökare som ville lyssna på panelerna.

Seminariet om KOL hade rubriken ”KOL – en bortglömd och växande folksjukdom” och fokuserade på hur vi gör för att tidigt fånga upp KOL-drabbade. Deltagare var Anders Åkesson, förbundsordförande i Riksförbundet HjärtLung, Åsa Loy, leg apotekare på Apoteket AB, Anders W Jonsson (C), riksdagsledamot och överläkare, Marie Morell (M), regionråd i Östergötland och ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKR, samt Johan Ellegård, verksamhetschef på Capio Närsjukvård.

Seminariet om lungcancer hade rubriken ”Röntga rökare – rädda liv” och fokuserade på tidig upptäckt och screening. Deltog gjorde Ebba Hallersjö Hult, Karin Liljelund, vice ordförande i Lungcancerföreningen, Patrik Rossi, chef för Tema Cancer vid Karolinska Universitetssjukhuset, Vitali Grozman, ansvarig röntgenläkare för pilotprojektet med screening i Region Stockholm, samt Lina Nordquist (L), riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet. Modererade bägge seminarierna gjorde Karl-Johan Karlsson, AstraZeneca.