Nollvision cancer medverkar med en ny krönika i senaste numret av ”Kampen mot cancer”, en bilaga till Dagens Medicin. Krönikan handlar om nästa steg för att implementera precisionsmedicin och vad vi kan lära oss av Norge.

När pandemin släppt sitt grepp över sjukvården finns ett stort behov av att fokusera på att ta ikapp förlorad tid när det gäller utvecklingsarbete och innovationer. Inte minst inom cancervården där varje behövande patient behöver få tillgång till avancerad diagnostik och behandling – det vi kallar precisionsmedicin.  

En förutsättning för att nya innovationer ska komma cancerpatienterna till nytta är att det startas kliniska studier. Både fler och bättre kliniska studier inom precisionsmedicin behövs. För att möjliggöra detta har Nollvision cancer tillsammans med Genomic Medicine Sweden och SciLifeLab beviljats statliga medel från Vinnova. Satsningen innebär att en testbädd skapats under namnet Test Bed Sweden for Precision Health in Cancer. Bakom testbädden står en rad aktörer från sjukvård, industri, akademi, myndigheter och patientorganisationer. 

Så ska testbädden bidra till precisionsmedicinen

Testbädden ska erbjuda en arena där precisionsmedicinska studier kan skalas upp nationellt för att komma fler patienter till del. Men testbädden ska även möjliggöra metodutveckling inom diagnostik, patientinformation och nya betalningsmodeller för läkemedel och kombinationsbehandlingar. Allt i syfte att utforska nya vägar för att implementera precisionsmedicin i Sverige. 

Nollvision cancer grundades 2019 som en arena för systeminnovation och det ska vi fortsätta vara. Nya idéer växer fram inom innovationsmiljön liksom utbytet av erfarenheter mellan länder. Hittills under 2022 har stort fokus varit på att fördjupa erfarenhetsutbytet med framför allt Norge där det finns en stor öppenhet och vilja att dela med sig av den resa de gjort inom precisionsmedicin. 

Sverige kan inspireras av Norge

Norge har lyckats få många aktörer att dra åt samma håll och det är något som Sverige kan inspireras av. Vi har många engagerade med ambitiösa målsättningar och kan vi tillsammans accelerera implementeringen på ett prestigelöst sätt kommer det gå snabbare att göra verkstad av precisionsmedicin.  

Ledande forskare inom precisionsmedicin i Norge har beskrivit hur framgångsrikt det är när universitetssjukhusen talar med en röst och hur man tydligt uttalat att det är hela Norges angelägenhet. Det gör det också lättare för politikerna att fatta beslut när aktörerna efterfrågar en gemensam reform, inte tio olika. 

I Norge har man etablerat CONNECT – Norwegian Cancer Precision Medicine Implementation Consortium som är ett så kallat public-private partnership. Där samlas sjukvård, akademi, myndigheter, industri och patientföreningar för att identifiera och skapa lösningar för de hinder som finns för att implementera precisionsmedicin. Nollvision cancer analyserar just nu hur en sådan modell skulle kunna se ut i Sverige.  

Två nyckelord för att åstadkomma detta är tillit och motivation. En doktorand från Handelshögskolan i Stockholm följer arbetet och har särskilt studerat hur motivationen för Nollvision cancer ser ut hos de olika aktörerna. Motivationen ser olika ut på personlig nivå, organisatorisk nivå och samhällsnivå men engagemanget för en mer jämlik cancervård förenar oss – idag och imorgon. 

Läs hela texten här: https://www.kampenmotcancer.se/svensk-cancervard/precisionsmedicin-lat-oss-testa-det-fullt-ut/