Lungcancer är den vanligaste cancerdödsorsaken i Sverige och i resten av världen. I Sverige är ökningen särskilt tydlig bland kvinnor – fler kvinnor dör nu av lungcancer än av bröstcancer. Hur ska vi komma vidare och rädda liv? Kan en implementeringsstudie av lungcancerscreening vara vägen fram? Det var frågor som ställdes i paneldebatten om lungcancerscreening arrangerad av Nollvision cancer på Folkhälsodalen.

”Vi måste bygga fordonet medan vi kör, inte bli så försiktiga av att vi måste hitta den perfekta lösningen att vi inte vågar göra något alls”, poängterade Ulrika Årehed Kågström från Cancerfonden. Det är viktigt att våga börja prova de olika sätten att nå högriskindivider för ett nationellt screeningprogram för lungcancer.
Kantar Sifos attitydundersökning bland målgruppen för ett riktat lungcancerscreeningprogram visar att 9 av 10 rökare och tidigare rökare är positiva till att genomgå screening. Tillsammans med rapporten från IHE – The Swedish Institute for Health Economics (IHE 2021:10) om att man med hjälp av screening skulle kunna upptäcka lungcancern tidigare och undvika omkring 143 dödsfall per år har kunskapen om lungcancerscreening ökat. Mattias Fredricson från Socialstyrelsen välkomnar kunskapsgenereringen som viktig för att kunna komma framåt i frågan.

Även Cecilia Halle från Socialdepartementet samt lungcancerprofessionen representerad av Gunnar Wagenius och Mikael Johansson deltog i debatten om lungcancerscreening under Folkhälsodalen.

Medverkande:
Cecilia Halle, biträdande enhetschef på enheten för folkhälsa och sjukvård vid Socialdepartementet
Ebba Hallersjö Hult, verksamhetsledare vid Nollvision cancer
Mattias Fredricson, enhetschef för nationella riktlinjer och screening vid Socialstyrelsen
Mikael Johansson
, onkolog, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och lektor vid Umeå Universitet, regional processledare för lungcancer samt ordförande i nationella vårdprogramgruppen för lungcancer
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden

Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Nollvision cancer

Mycket cancer går att förebygga

En tredjedel av all cancer beror på levnadsvanor. Det innebär att en tredjedel av all cancer går att förebygga. Och om färre blir sjuka så minskar vi människors lidande, ökar folkhälsan och sparar samhällets resurser. Frågan är – hur?

Prevention
Följ länk

Hur ser vi cancern snabbare?

De första symptomen på lungcancer är ofta diffusa. Huvudvärk, trötthet, hosta. Lång tid kan gå innan symptomen kopplas till cancer, vilket gör sjukdomen svårare att behandla.

Tidig upptäckt och diagnos
Följ länk